19th Century Photography, een foto zegt meer dan duizend woorden.

Eric Bos Waaldijk

Eric Bos Waaldijk

Deze keer Eric Bos van Waaldijk van 19th century-photography.com centraal. Hij heeft een kostbare hobby: het verzamelen van foto’s uit de 19de eeuw. Om zijn beurs én zijn verzameling te spekken is hij zijn een webwinkel begonnen. Ben je benieuwd naar zijn ervaringen en zijn tips voor jou?, lees verder!

Een afspraak is snel gemaakt. Eric Bos Waaldijk is namelijk mijn collega bij de Kamer van Koophandel. De setting is een weinig inspirerend vergaderhokje, dit in schril contrast met het inspirerende verhaal van Eric zelf. Als rechtenstudent in Amsterdam vindt hij een bijbaan bij een antiquair. Niet te verwarren met een antiquaar maakt Eric mij duidelijk (weten wat wat is? www.google.nl). Terwijl Eric in de winkel staat, doet de eigenaar het leuke werk: de inkoop. Voor Eric is het vooral wachten op de juiste klant, die precies op het juiste moment, door de juiste straat loopt, in de juiste etalage kijkt, het juiste product ziet én in de stemming is om te kopen. Kortom, heel druk is het niet en dat geeft hem voldoende tijd om zich te verdiepen in de wereld van antiek. Na zijn studie gaat Eric aan de slag bij TEFAF, een grote internationale antiekbeurs. In die tijd (jaren negentig van de vorige eeuw) komt ook eBay op. Eric ziet de mogelijkheden van de digitale marktplaats voor de antiekhandel. Een marktplaats die door de – niet altijd even moderne – kunst- en antiekhandel met zijn vele markten en beurzen, nog ontdekt moet worden.

Samen met een aantal vennoten besluit Eric een bedrijf op te richten dat kunsthandelaren, antiquairs en verzamelaars faciliteert om professioneel op internationale veilingsites te kunnen verkopen. Het concept is zijn tijd echter te ver vooruit: zelfs Marktplaats moet nog worden opgericht. Daarnaast mist Eric in zijn rol als intermediair het directe contact met de objecten. Hij besluit daarom naast zijn baan, zelf te gaan handelen en wel in zijn eigen grote passie: vintage fotografie. Voor dit type foto’s is een internationale markt en bovendien zijn ze makkelijk te verzenden. Kortom het juiste business “plaatje”. Vindbaar zijn voor klanten is uitermate belangrijk en Eric wed hierbij op meerdere paarden. Zijn verkopen via eBay zorgden voor bekendheid van zijn eigen site. Daarnaast leveren links naar concullega ’s, een overzicht van relevante vakliteratuur en een database van verkochte foto’s veel traffic naar zijn site op. Hiermee bouwt hij een klantenbestand op dat hij proactief benadert als hij interessant materiaal heeft. Tot slot zijn beurzen, verzamelaarsnetwerken en linkedIn-groepen vaste plekken waar Eric zijn netwerk van klanten en toeleveranciers onderhoudt.

Er zijn ook een aantal aandachtspunten die niet onderbelicht moeten blijven. Zoals de taal. Ga er niet te makkelijk van uit dat iedereen Engels spreekt. Met name in Zuid-Europa en een flink aantal landen buiten Europa beheerst men het Engels vaak zeer gebrekkig. En ook de beperkte mogelijkheden van een verkoper om zijn of haar recht te krijgen bij disputen met een koper is een aandachtspunt. Tot slot kost ook het actueel houden van de site veel, en veel meer tijd dan hij van te voren inschatte.

Hiermee hebben we een, over het algemeen, tevreden ondernemer op de gevoelige plaat vastgelegd. Aan collega ondernemers heeft Eric nog een aantal tips voor succes (waar hij zich naar eigen zeggen vaak onvoldoende aan houdt):

Tip 1: Service, service, en nog eens service. Reageer snel, correct en vriendelijk op emails, zorg voor een geweldige verpakking met een persoonlijke boodschap en handel klachten snel en correct af. Ga voor de lange termijn.

Tip 2: Alles begint bij de kwaliteit van je product. Indien je echt gepassioneerd bent van je eigen produkten en weet waar je over praat, zijn ze veel makkelijker te verkopen

Tip 3: Weet waar je klanten te vinden zijn en zorg ervoor dat je op de juiste verkoopkanalen te vinden bent.

Tip 4: Bied je klanten een ruim, relevant aanbod en zorg ervoor dat je er regelmatig iets nieuws en interessants op je site te vinden is.