Google Analytics voor WordPress installeren

Google Analytics tracking code

Om Google Analytics te gebruiken moet je een trackingcode installeren. Heb je nog geen Google Analytics account aangemaakt? Dan is deze pagina nog te hoog gegrepen voor jou. Lees eerst meer op internet over het aanmaken

Trackingcode geinstalleerd in de header

Trackingcode geinstalleerd in de header

van een Google Analytics account.

Installeren tracking code

De tracking code zorgt ervoor dat Google het gebruik van je website kan meten. Google Analytics verzamelt alleen gegevens van de webpagina’s waar de code op staat. En dan niet in de tekst maar in de html code van de pagina. Nu dreig je misschien af te haken, wacht nog even! Want het mooie aan WordPress is dat het open source is en een hele actieve gebruikersgroep heeft die verbeteringen maakt. Ook hiervoor is een zogenoemde plugin ontworpen. Om eerlijk te zijn er zijn er een heleboel. Ik ben wat op internet gaan zoeken naar ervaringen en heb gekozen voor de plugin “Insert Headers and Footsers”. Deze installert op een simpele manier de trackings code op alle pagina’s van je website.

Installeren Plugin “Insert Headers and Footers”

Om de plugin te installeren log je in op je dashboard van wordpress, ga naar “Plugin” – “Nieuwe Plugin” en type “header” in het zoekveld. Een van de eerste hits is de plugin “Insert Headers and Footers”. Controleer of de plugin met je huidige versie van Worpress en klik op “Nu installeren” daarna “activeren” en de plugin is gereed voor gebruik. Ga vervolgens in de dashboard naar “Instellingen” – “Insert Headers and Footers” en plak je tracking code in het vak “Scripts in Header”. Druk op save en de code is geïnstalleerd.

Kijk je liever naar plaatjes? Kijk dan ook de screenshots en installeer zo de plugin!

Controleren tracking code

Om zeker te weten of je je trackingcode goed hebt geïnstalleerd ga je naar je Google Analytics account, en klik je bij het juiste property op “Testverkeer verzenden”. Als je vervolgens je eigen site te zien krijgt in een pop-up is de installatie geslaagd! Happy tracking!