Maître Bertrand, Azijn; het zoete zuur

Bertrand van Buchem20 november 2014, Utrecht. Dit keer het verhaal van Bertrand van Buchem van Maître Bertrand (www.maitrebertrand.nl). Zijn webwinkel is niet het succes geworden dat hij had gehoopt maar zijn ervaringen kunnen andere ondernemers verder helpen en dus deelt hij ze graag.

Ik ontmoet Bertrand in café Orloff in Utrecht. In het zachte geroezemoes van vrijdagborrel-vierende mensen spreek ik hem over zijn webwinkelavontuur. Hij begon in 2010 met de verkoop van azijnen, nadat hij zijn baan had opgegeven voor dit nieuwe avontuur. Vanuit zijn passie voor koken en specifiek voor azijn viel het hem op hoe beperkt het aanbod en gebruik van kwaliteitsazijn in Nederland was. Hij dacht: ”een gat in de markt!”. Zijn missie was tweeërlei, het opvullen én vergroten van het gat in de markt door het opvoeden van de Nederlandse (thuis)koks in het gebruik van azijn. Om de markt te bewerken maakte Bertrand een website, bezocht hij delicatessenzaken en stond hij op verschillende beurzen.

De website was een kwestie van veel kijken naar andere websites en het gebruik van gratis software. Het verkopen van zijn producten via de website bleek andere koek. Op zijn eigen site is bestellen mogelijk via een formulier dat je moet downloaden, invullen en opsturen. Dit onder het mom van “Als jullie kwaliteitsazijn willen dan moet je er wat voor over hebben”. Zo bleek het echter niet te werken en het aantal bestellingen viel tegen. Na een goed verhaal, gehouden door vlotte knappe technologie-koppies, sloot Bertrand zich daarom aan bij een website waar meerdere kwaliteitsproducten zouden worden verkocht. De verwachtingen werden helaas niet waargemaakt. Bertrand’s azijn bleef het enige product op de site en het afrekenen was ook nog eens omslachtig. Dit bleek dus ook niet het ei van Columbus.

Nieuwe ronde nieuwe kansen Delicatessenzaken, beurzen en markten werden de nieuwe speerpunten van Maître Bertrand naast zijn site. De opbouw van een netwerk via Twitter en LinkedIN ging makkelijk. Via deze kanalen was het vinden van een eerste beurs om als exposant deel te nemen ook geen probleem. Een beurs bleek een hele goede manier om snel zicht te krijgen op de markt, klanten en andere aanbieders van soortgelijke producten. Ook het opbouwen van een netwerk gaat heel snel bij een beurs. Na schoenen versleten te hebben met het deelnemen aan allerlei beurzen en markten scheidde Bertrand het kaf van het koren. Alleen culinaire beurzen waar nog wat te verdienen viel mochten zich op de komst van Maître Bertrand verheugen. Beurzen en delicatessenzaken hebben Maître Bertrand een goed netwerk gebracht en hem op de kaart gezet als Azijnexpert in Nederland. Het leverde echter weinig verkoop op. Één op één verkoop aan beurs- of marktgangers schoot niet op.

Na het opbouwen van een netwerk en een beter gevoel voor de markt kreeg de verkoop via internet een tweede kans. De les uit poging één was dat een product als azijn gebaat is bij een breder assortiment, dus verkoop in combinatie met andere luxe producten. Dit om de relatief hoge verzendkosten te spreiden en de klant te faciliteren in one-stop-shopping, waardoor het afhaakrisico wordt verkleind. Bij een bootcamp voor ondernemers kwam Bertrand in contact met iemand die bezig was met het opzetten van een webshop voor delicatessen. Dit keer pakte Bertrand het in ieder geval financieel anders aan: voor hem geen kosten, alleen een marge bij verkoop. Deze ‘eerst zien dan geloven’-houding bleek de juiste, want opnieuw was de site geen lang leven beschoren. De gebrekkige professionaliteit van de webbouwer bleek Bertrand weer de das om te doen. Zuur was hij er echter nog niet van en hij stond klaar om over te gaan op verkoop via een al bestaande en florerende website voor delicatessen.

Of dit een succes gaat worden is (nog) niet te zeggen want op het moment dat hij de volgende stap wilde nemen kwam er een andere kans op zijn pad. Inmiddels is Bertrand mede eigenaar van een succesvolle koffiebar en staat de website vooralsnog op een tweede plan.